Няма спор, че цигарите провокират дългосрочни увреждания на белите дробове и най-успешният начин за превенцията им е отказването от тютюнопушенето. Има обаче и някои мерки, които заклетите пушачи може да предприемат за намаляване и дори компенсиране на част от щетите, причинени от цигарения дим.

Резултатите от специално проучване, посветено на здравето на дихателната система, показват, че правилното хранене може да забави разрушителните за белодробното здраве процеси при пушачите.

Особено полезни в това отношение се оказват доматите и ябълките.

Научен екип от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ установява, че редовната консумация на домати и ябълки значително забавя дегенеративните процеси в белите дробове на пушачите в дългосрочен план. Позитивният ефект се асоциира със специфични вещества в състава на тези хранителни продукти.

Проучването се фокусира около изследване състоянието на белите дробове при 650 човека, страстни пушачи, за период от 10 години. В началото и в края на десетгодишния период на всеки от тях са извършени 2 обстойни пулмологични прегледа за установяване измененията в белите дробове с хода на годините. Проведени са и спирометрични тестове за установяване на белодробния обем и качеството на дишането.

След обработка на резултатите и съпоставяне хранителните режими на участниците е установено, че тези, които редовно се хранят с домати и ябълки, имат най-слаби поражения върху белите си дробове.

Повече по темата четете на Puls.bg