IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 причини да страдате от постоянно главоболие

15 януари 2018 11 30

Дори кофеинът може да е сред тях

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Главоболията понякога съвсем спонтанно и внезапно успяват да разрушат способността ни да се наслаждаваме на живота, да се концентрираме на работа и изобщо да функционираме нормално.

Преди да започнем да разсъждаваме кой метод ще облекчи главоболието този път, по-добре да се запитаме каква е причината за честата му поява.

Разбира се, от време на време всеки е засегнат от главоболие, но когато тези епизоди зачестят, това означава, че вероятно допускате грешка в начина си на живот.

Това са най-честите причини за появата на хроничното главоболие, които са и ключът да се предпазите от неприятното състояние.

1. Стресът

Противно на общоприетото схващане, стресът не е това, което причинява главоболието. Той обаче влошава болката. Според специалисти основната причина за главоболието е генетична, но стресът води до зачестяване и утежняване на неразположението.

Стресът освобождава адреналин, който на свой ред води до изчерпване на магнезия и до други биохимични промени, които предизвикват пристъпи на мигрена.

2. Стойката

Когато седите наведени над бюрото или над компютъра, това може да предизвика напрежение в мускулите, което да доведе до мигрена. От друга страна, самата мигрена причинява мускулно напрежение, което води до порочен кръг.

3. Кофеинът

Кофеинът действително може да облекчи главоболието. Всъщност той се включва и в някои медикаменти. Може обаче и да влоши тези неразположения.

Редовната консумация на две чаши кафе дневно например води до привикване към кофеина и липсата му причинява главоболие. Хората се чувстват по-добре за няколко часа след приема, но след това се събуждат с тежко главоболие, поради липса на кофеин.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари