IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яжте риба поне веднъж седмично. Ето защо

24 януари 2018 06 00

Тя набавя ценни хранителни вещества

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Че рибата е изключително ценна за здравето, е известно отдавна. Многобройни проучвания са доказали различни ползи от редовната консумация на риба, но скорошно изследване на учени в Китай затвърждава полезното ѝ действие едновременно в 2 аспекта – за подобряване на съня и за повишаване на интелектуалните способности.

Данните са събрани сред близо 600 души, участвали в проучване, което проследява качеството на съня им и тяхното IQ и съпоставя резултатите на база на това колко често тези хора се хранят с рибни продукти. Отчетени са двете крайности в консумацията на риба – част от участниците консумирали риба по-малко от веднъж месечно, а имало и такива, които хапват рибни продукти поне веднъж на седмица.

При втората група са установени 2 изключително позитивни ефекта. Данните сочат, че хората, които ядат риба поне веднъж седмично, спят средно с 1 час повече нощем и имат с около 5 точки по-висок резултат на стандартния тест за интелигентност.

Проучването затвърждава факта, че съставът на храната има много по-голяма и по-широка роля за здравето ни, отколкото стандартно предполагаме. В случая с рибните продукти основните ползи за здравето произлизат от високото съдържание на ненаситени омега-3 мастни киселини.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари