IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви рискове крие задържането на кихавицата?

25 януари 2018 06 00

Когато ви се прииска да кихнете, не спирайте порива

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кихането със запушен нос и затворена уста крие много повече рискове, отколкото предполагаме. Всеки опит за задържане на кихането крие сериозен риск от увреждане на органите по протежението на дихателните пътища.

Доказателство за това дава скорошен случай в САЩ, при който млад мъж, опитал да кихне максимално беззвучно, получил сериозни травми на гърлото и временно загубил способността си да говори и преглъща пълноценно. Сега лекари и специалисти използват данните от неговия случай, за да повишат информираността на хората, предпочитащи тихата пред естествената, звучна кихавица.

Въздухът, напиращ да излезе при позив за кихане, трябва да бъде пуснат свободно навън. Това е препоръката на специалистите. Задържането на въздух с толкова високо налягане по протежението на дихателните пътища може да доведе до сериозни травми и разкъсвания. На техния фон временното увреждане на гълтателните способности и говора са най-леките последствия. Макар и редки, тези последствия може да са фатални.

При най-скорошния случай на хоспитализация вследствие на задържано кихане са установени няколко опасни последици. Диагностицирано е навлизане на въздушни мехурчета дълбоко в тъканите на гръдния кош и разкъсвания, които не са позволили на мъжа да преглъща и да се храни нормално за период от 7 дни. И въпреки сериозното си състояние, според лекарите пациентът е имал късмет, че се е отървал само с тях.

Задържането на кихавицата и кихането без извеждане на въздуха навън може да доведе до далеч по-сериозни последствия. Документирани са случаи, при които са хоспитализирани хора с тежки и животозастрашаващи състояния като:

- Перфорирани тъпанчеви мембрани и на двете уши;

- Постъпване на въздух в междуплевралното пространство (пневмоторакс);

- Формиране на мозъчни аневризми или разкъсването им;

- Сериозни увреждания по протежението на трахеята или бронхите и др.

Кихането е вроден инстинкт, а високото налягане на извеждания въздух налага то да се извършва по възможно най-естествения и безопасен начин – със звучно кихане. Потенциалните рискове за здравето при опити за беззвучно кихане налагат всяко естетическо притеснение да бъде загърбено.

Още полезни здравни новини четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари