IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стерилни ли са наистина миялните машини?

29 януари 2018 06 00

Те предоставят условия за развитие на бактерии и гъбички

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Сияйността и липсата на петна е белег за чистота, но не и за стерилност. Това е заключението на учени, проследяващи ефекта от измиването на кухненските съдове в миялна машина. Оказва се, че кухненските съдове продължават да предлагат идеална среда за развитие на микроорганизми дори по време на престоя си в миялната. А в някои случаи, макар и измити, ги изваждаме с повече микроби по тях, отколкото е имало преди да ги измием.

Миялните машини в домакинството предлагат идеални условия за развитие на бактерии и гъбички. Това доказва научен екип от университет в Любляна, Словения.

Макар и работещи с много гореща вода, миялните не унищожават голяма част от микроорганизмите, заселващи се върху остатъците от храна по съдовете. Попадайки в топла и влажна среда, тези микроби процъфтяват и може да се разпространят върху всички съдове в уреда, а оттам – и в кухнята.

Основното средство, което може да ги елиминира, са някои агресивни съставки в измивните препарати, които се ползват в машината. И все пак, рискът за здравето, който тези микроорганизми носят, не е сериозен.

Бактериите и гъбичките, населяващи вътрешността на миялните машини, са основно от видове, които се срещат свободно в повечето кухненски помещения, и с които организмът често се сблъсква, преборвайки ги успешно. При нормални ситуации подобни микроби са опасни единствено за хора с отслабен имунитет.

Още по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари