Райската ябълка е екзотичен плод, който не всеки познава и консумира. Освен цитрусите, той също е много полезен за здравето ни през зимата. По форма прилича на домат, но е с наситен оранжев цвят и специфичен вкус. Препоръчително е да го консумираме пресен, отколкото под формата на сладко или сладкиши.

Плодът е богат на витамините А, С, Е, В6, както и диетични фибри, манган, мед, магнезий, калий и фосфор. Също така съдържа органични съединения, които включват катехини, галокатехин, бетулинова киселина и различни каротеноиди, които попадат в комплекса от витамини. Именно на тези вещества се дължи дългият списък от ползи на райската ябълка. Ето най-големите:

Укрепва имунитета

Райските ябълки помагат за повишаване на имунитета поради наличието на витамин С. Те са от плодовете, в които има най-високо съдържание на аскорбинова киселина. В една райска ябълка има около 80% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Той стимулира имунната система и увеличава производството на бели кръвни тела, които са основните „пазители“ на тялото от вирусни и гъбични инфекции, чужди тела и токсини.

Подобрява храносмилането

Подобно на повечето плодове, райските ябълки също съдържат полезни влакна. В една райска ябълка има 20% от препоръчителния дневен прием на фибри. Те помагат на тялото да обработва храната по-лесно, стимулират перисталтиката, увеличават секрецията на стомашните сокове, облекчават симптомите на запек и диария. Също така плодът се препоръчва на хора, спазващи диети, защото предпазва от усвояването на липиди, което може да доведе до затлъстяване.

Какви други ползи носи райската ябълка четете на Puls.bg