Приемът на течности е много важен за хората, които тичат и спортуват активно. Трябва да се хидратирате преди, по време на и след бягането, за да не страдате от обезводняване и умора. Това ще ви предпази и от мускулни крампи, замаяност и понижаване на енергията.

Кога и по колко вода трябва да консумирате? Специалисти споделят някои ценни съвети.

Преди физическа активност

В идеалния случай в организма трябва да има баланс – не бива нито да има дефицит на течностите, нито да са в излишък. Понякога спортистите са склонни да приемат прекомерни количества течности преди състезание или тренировка, а това трябва да се избягва, тъй като може да доведе до подуване на корема.

Добра идея е да консумирате около 500 мл течност 2 – 3 часа преди събитието и още 250 мл 15 минути преди началото му.

Още по темата

По време на активността

Най-добрият случай е да се пият достатъчно течности, които да заменят загубените чрез изпотяването. В този случай може да прилагате правилото за консумация на 0,5 – 1 л течности за всеки час физическа активност. Може да разделите това количество на 4 части и да пиете вода на всеки 15 минути.

След тренировката

След продължително бягане, повечето тичащи обикновено са в леко дехидратирано състояние, затова е важно течностите да се заменят в рамките на два часа след тренировка.

Често загубата на пот и урина продължава във фазата на възстановяване, затова се препоръчва да се консумират 1,25 до 1,5 литра течност за всеки литър загуба на пот (всеки килограм телесно тегло, загубено непосредствено след тренировка).