IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посещението в сауната също укрепва имунитета

2 февруари 2018 06 00

2 посещения седмично са достатъчни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Освен релаксиращо влияние върху психиката сауната носи и директни физически ползи за тялото. Редовното посещение на сауна подобрява не само настроението, но и общото ни здраве. Според експерти 2-3 визити в сауната на седмица през зимата може значително да засилят имунитета ни.

Отдавна е известно, че редовните посещения на сауна са препоръчителни за превенция на всякакъв тип сърдечносъдови заболявания. Допринасяйки и за по-силния ни имунитет, сауната вече излиза извън пределите на релаксиращите процедури и придобива значението на ефективен способ от алтернативната медицина.

Ролята на сауната за подсилване на имунитета през зимата е доказана от специализирано проучване, проведено в Полша. Учените са изследвали кръвния профил на 20 доброволци, преди и след посещение на сауната, за установяване влиянието ѝ върху количеството на имунните клетки. Резултатите са красноречиви и доказват благотворното влияние на сауната върху имунитета.

Установено е, че дори само с 2 посещения на сауната седмично се постига значително мобилизиране на имунния потенциал на организма. Отчита се бързо активизиране на първата линия на имунна защита – повишава се производството на базофили, неутрофили и лимфоцити. Това са основни компоненти на имунитета, които участват в неутрализирането на болестотворните микроорганизми скоро след инвазирането на организма. В допълнение предпазват и от обостряне на хроничните инфекции и алергичните реакции.

Така, в условията на повишена грипна заболяемост сауната предлага ефективна помощ за превенция на грипа във всяка възраст. Най-позитивен следва да е ефектът при хора с отслабен имунитет или предразположени към често боледуване.

Посоченото проучване доказва позитивната роля на сауната върху имунитета при хора, които я посещават поне 2 пъти седмично и прекарват в нея поне 10 минути на една визита. Установено е, че това е препоръчителният минимум и за превенция на сърдечносъдовите заболявания. Така се комбинират двата изключително полезни за здравето ефекта на сауната – подсилване на имунитета и подсигуряване на сърдечното здраве.

Добавяйки тези ползи към релаксиращия ѝ ефект, вече можем да разглеждаме сауната не като глезотийка, а като гарант за дълголетие, който всеки трябва да си позволява при първа възможност, особено през зимата.

Още полезни здравни новини четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари