Няма нищо лошо в това, че страним от досега с дръжките и парапетите в градския транспорт и на други публични места, които считаме за твърде замърсени и с облекчение сваляме ръкавиците, когато прекрачим прага към дома. Оказва се обаче, че мерките за безопасност не бива да се пренебрегват и вкъщи.

Проучване показва, че някои от най-замърсените и населени с бактерии предмети, с които ежедневно имаме досег, се намират именно в домовете ни. А най-интересното е, че това са все предмети, които са извън тоалетната – помещението, което по презумпция считаме за най-замърсената зона в дома ни.

Хигиенизирането на домашното огнище би следвало да се разпростира далеч отвъд пределите на най-малкото помещение.

Проследявайки бактериалната замърсеност на всевъзможни предмети в домакинството, учени от университет в Аризона, САЩ, посочват 4-те най-замърсени предмета в дома ни.

Пазарските чанти за многократна употреба

98% от хората, ползващи текстилни чанти за пазар за многократна употреба, никога не ги перат. Освен това почти никой не отделя различните хранителни продукти в отделни опаковки и често поставяме храни в директен досег с тези чанти. Така не е никак изненадващо, че учените установяват разнообразие от бактерии по вътрешната повърхност на подобни торби, които лесно може да замърсят храната ни.

Приборите за течен сапун

Помпичките за течен сапун са приборите, които докосваме в случаите, когато ръцете ни са най-мръсни – точно преди да се измием. Така по повърхността им остават най-разнообразни замърсявания, включително бактерии. Топлината и влажността в банята или кухнята позволяват те да се разпространяват върху все по-голяма повърхност, а към колониите им добавяме нови и нови видове при всяко докосване с ръка. Измивайте редовно помпичките за течен сапун в дома си.

Кои са останалите четете на Puls.bg