IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са причините да ходим насън?

8 февруари 2018 06 00

Често състоянието се счита за нормално

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ходенето насън, известно като сомнамбулизъм, е сравнително честа форма на разстройство на съня, но все още запазва аурата си на медицинска мистерия. Предполага се, че от гледна точка на здравето ходенето по време на сън не е опасно състояние, стига да се елиминира рискът от странични инциденти.

Най-големи противоречия носи изясняването на причините за ходене по време на сън. Съвременните проучвания носят различни данни в тази насока, но вече има няколко утвърдени фактора, които се посочват като рискови и предразполагащи към сомнамбулизъм.

От една страна ходенето насън се счита за нормално състояние в детска възраст. Проучванията сочат, че около 15% от децата до 12-годишна възраст ходят насън, като след това постепенно изживяват сомнамбулизма без никакви негативни последствия. По-сериозен интерес буди ходенето по време на сън при възрастните. Установено е, че около 3% от тях са сомнамбули и при голяма част състоянието се проявява много често.

Оказва се, че проблемът постепенно може да се овладее, ако се елиминират подлежащите причини.

Здравословни проблеми

Изявата на определени остри или хронични заболявания може да подейства като отключващ фактор за изява и на сомнамбулизма. В тази група попадат и физически, и емоционални проблеми като мигрена, предменструален синдром, централна или обструктивна сънна апнея, синдром на неспокойните крака, хипертиреоидизъм, депресия.

Хронично недоспиване

Честото лишаване от достатъчно сън също се асоциира с отключване на проблема ходене по време на сън при възрастни. Подобряването модела на съня обикновено помага за бързо елиминиране на нарушението.

Кои са другите причини за ходенето насън четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари