IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ароматните пръчици могат и да ви навредят

12 февруари 2018 06 00

Могат дори да бъдат токсични

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако обичате често да си палите ароматни пръчици вкъщи, време е да се замислите дали не прекалявате. Макар да внасят в някои случаи много приятен аромат в дома и да добавят щипка спиритуализъм и медитационен момент към приятното усещане да сме си вкъщи, рискът повече да си вредим с тях, отколкото да си помагаме, е налице.

Редовното опушване на дома с ароматни пръчици може да е вредно дори за здравите хора, а за някой с хронични здравословни проблеми последствията може да са много сериозни.

Токсични са на клетъчно ниво

С горенето на ароматните пръчици се отделят димни продукти, включващи и фини прахови частици, които действат директно на клетките и може да отключват мутации в ДНК.

Дразнят лигавицата на дихателните пътища

Димът на ароматните пръчици съдържа дразнещи респираторната лигавица съставки и отключва кашлица и хрема при много хора. Проучвания сочат, че ефектът на този дим върху дихателните пътища е по-негативен дори от цигарения. Освен това опасните частици в него са много по-фини от тези в цигарения дим и може да достигнат много по-дълбоко по протежението на дихателната система.

Влошават симптомите на астма

Дразнещият ефект на дима на ароматните пръчици е най-осезаем при астматиците и може да доведе до бързо влошаване на симптомите.

Кои са останалите вреди четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари