Ноктите ни са подложени на какво ли не– лакираме ги, слагаме им гел, замърсяваме ги с различни препарати, удряме ги. Това може да доведе до ненужни заболявания и инфекции. Бели петна, розов оттенък, разслояване и други промени могат да бъдат симптоми на различни заболявания.

Някои белодробни, сърдечни и чернодробни проблеми си личат по ноктите. Тези на краката се деформират най-вече заради неудобни обувки, докато ноктите на краката са изложени повече на външните фактори на средата.

Удебелени нокти

Задебеляването на нокътната плочка може да се дължи на проблеми като анемия, чернодробно заболяване, липса на пълноценна храна.

Жълти нокти

Гъбичните инфекции са една от най-честите причини за жълтеникавото оцветяване на ноктите. След като инфекцията се задълбочи, нокътната плочка може да се удебели и разслои. В някои редки случаи жълтите нокти могат да бъдат показателни и за заболявания на щитовидната жлеза и белия дроб.

Синкави нокти

Ако ноктите ни са със синкав оттенък, това може да е показателно, че тялото ни не получава достатъчно кислород. Проблемите с белия дроб и сърцето също могат да доведат до такова оцветяване.

Разслоени нокти

Понякога разслояването е ранен признак за псориазис, а в други случаи е причинено от възпалителен артрит.

Напукани нокти

Напуканите или цепещи се нокти, които са с жълтеникав оттенък, също са признак на гъбична инфекция. Заболявания на щитовидната жлеза също водят до тези промени на ноктите.

Още по темата можете да прочетете в puls.bg