IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да комбинирате зеленчуците?

1 март 2018 06 00

Те вървят почти с всичко

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Правилното комбиниране на храните е сред основните изисквания не само за пълноценното им усвояване, но и за превенция на някои стомашно-чревни проблеми – дискомфорт, подуване и тежест в стомаха, газове, запек и др.

Високото съдържание на захари и фибри е причина повечето диетолози да препоръчват плодовете да се консумират самостоятелно и не като десерт, а по-скоро като предястие. Как обаче стоят нещата със зеленчуците?

Оказва се, че те са сред най-удобните за комбиниране с други храни продукти и позволяват най-голяма свобода на комбинациите, без риск от стомашен дискомфорт. И все пак не всички зеленчуци попадат в тази категория.

За богатите на въглехидрати зеленчуци като картофи, царевица, тиква, пащърнак и повечето бобови важат същите ограничения като за всички храни с високо съдържание на захари. Те може да се комбинират свободно с по-мазни храни, но не и с такива с високо съдържание на протеини.

Като универсална гарнитура и продукт, който можем спокойно да комбинираме с всякакъв тип хранителни продукти, се посочват основно зеленолистните зеленчуци и тези с по-ниско съдържание на въглехидрати. Това е много широка група зеленчуци, позволяваща най-разнообразни и по-важното – здравословни и безопасни комбинации за разнообразяване на ежедневното ни меню.

Още по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари