Здравният департамент на щата Калифорния в САЩ оповестява свои данни за това колко опасно е влиянието на смартфоните върху тялото ни. Дори да не говорим по телефона си, а само да го носим в джоба, пораженията върху здравето в дългосрочен план са факт.

За съжаление, напредъкът в технологиите за производителността на телефоните в никакъв случай не допринася за намаляване на тези негативни ефекти.

Смартфоните излъчват постоянни дози радиация, докато изпращат сигнал или получават такъв от най-близките клетки на мобилните оператори. Докато са близко до коя да е част на тялото ни, дори да не ги ползваме в момента, телефоните променят радиационния фон около нас и оказват влияние на здравословното ни състояние.

Американските учени апелират към предприемане на трайни превантивни мерки. Те установяват, че ако не държим смартфона си в джоба на панталона, а в чанта или джоб на палто, влиянието му намалява, макар и да не изчезва.

Негативните последствия намаляват допълнително, ако нощем не държим телефона под възглавницата или в близост до леглото си.

Тенденцията децата да се сдобиват със собствен телефон, който им е подръка на практика целодневно, се разглежда като много опасна. Колко далеч обаче се простират последствията още не може да се каже, защото мобилните телефони са в масова употреба от сравнително скоро и още няма конкретни данни за дългосрочния им ефект.

За момента данните сочат, че радиацията от мобилните телефони може да компрометира правилното развитие на мозъчните функции при подрастващите.

Още по темата можете да прочетете в Puls.bg