IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ментата крие и странични ефекти

9 март 2018 06 00

Билката не е съвсем безобидна

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Макар и една от най-полезните, ароматни и обичани билки ментата не е напълно безобидна.

Прекаляването с чая, маслото и другите биопродукти, произведени от мента, може да доведе и до странични ефекти. Те са добре проучени, както и фактът, че по-податливи на появата им са определени групи хора, в зависимост от възрастта, пола и общото им здравословно състояние.

Странични ефекти на ментата

В различните форми, в които се приема или прилага ментата, може да се установят различни странични ефекти при предозиране. Установено е, че прекаляването с чая от мента може да провокира кожни раздразнения, главоболие, киселини в стомаха и лигавични проблеми.

Локалното приложение на масло от мента върху кожата и особено върху лицето може да предизвика дихателни нарушения в детска възраст и дори при зрели хора.

Приемът на капсули или други фармацевтични форми, съдържащи екстракт от мента, може да отключи алергични реакции с обриви и кожни възпаления.

Като основна причина за страничните ефекти на ароматната билка се посочва съдържанието на ментол в нея – биоактивно вещество, което има редица полезни действия, но във високи концентрации води до нежелани реакции. Съдържанието на ментол е различно в различните типове ментови продукти и това обяснява различната тежест на страничните ефекти при предозиране с тях.

Кой е предразположен към страничните ефекти на ментата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари