IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритите признаци на изтощението, вследствие на стрес

13 март 2018 10 00

И как да си помогнете?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Стресът се превърна в едно от най-честите състояния на съвременното общество, което често се игнорира, но сигурно разклаща здравето.

Според данни на проучвания 61% от служителите в Америка съобщават за изтощение от настоящата си работа, като 31% признават за изключително високи нива на емоционален стрес на работното място. Нещата не изглеждат много по-различни в другите части на света.

Знаейки това, въпросът е, защо не се прави повече по въпроса?

Изтощението вследствие на стрес, може лесно да се пренебрегне, тъй като това не е медицински термин, а мнозина не го приемат сериозно. Опасното в тези случаи е, че, ако активно избирате да пренебрегвате предупредителните знаци, застрашавате умственото и физическото си здраве.

Кои са ранните признаци на този вид изтощение?

- Постоянно физическо изтощение, което не може да бъде обяснено медицински.

- Безсъние.

- Липса на концентрация.

- Главоболие.

- Загуба на апетит.

- Храносмилателни проблеми.

- Раздразнителност и/или гняв.

- Симптоми на тревожно разстройство.

- Симптоми на депресия.

Какво да направите, когато се окажете в това състояние?

В тези случаи е важно да отделите малко време за себе си. Трябва да си починете, да се разходите и да се фокусирате върху преживяванията, а не върху материалните неща, като източник на радост и удовлетворение.

Това, което допринася за щастието и благополучието, са преживяванията. Те стимулират мозъка ни по начини, които подобряват концентрацията и паметта.

Как да се предпазите?

Най-добрият начин да се предотврати изтощението вследствие на стреса, е като си осигурите многобройни източници на радост и приятни емоции. Физическата активност, подкрепата от приятели и семейството, творчеството или просто като правите повече от това, което обичате, могат да имат огромно значение.

Активната работа върху баланса в живота ви е от ключово значение да останете здрави и да се възстановявате по-лесно след сътресенията, които животът ви поднася.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари