IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 стратегически стъпки за по-добър сън

14 март 2018 09 50

Той е от основно значение за по-качествен живот

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Безсънието е състояние, което не просто ви изтощава, но и крие риск от развитие на редица здравословни проблеми. Затова е важно да имате стратегия, с която да се справите с този проблем.

Специалистите предлагат важни съвети, с които можете да се справите с инсомнията.

1. Постоянство

Стремете се да ставате и да си лягате по едно и също време, дори и през почивните дни. Не променяйте изградения режим с повече от час, ако е възможно.

2. Време

Направете необходимото, за да си осигурите 7 – 8 часа сън всяка нощ. Не забравяйте, че той е сред основните фактори за щастие и добро здраве.

3. Циклите на съня

Наблюдавайте своя цикъл на съня и се опитвайте да не го прекъсвате. Така например той може да е 90 минути и в този случай, ако спите 3 часа, ще бъдете по-бодри, отколкото ако спите 4 часа. Когато се събудите по време на дълбокия сън, може да се чувствате уморени.

4. Упражнения

Невероятен ефект за съня ще има, ако извършвате физическа активност под каквато и да е форма само за 30 минути на ден.

5. Храна

Малките порции, но по-често, помагат да си набавите нужните вещества през деня. Мнозина консумират повече храна, отколкото организмът им се нуждае – затова се научете да четете сигналите му.

Когато прекалите с храната преди лягане, това засяга качеството на съня.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари