IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се появява йо-йо ефектът?

15 март 2018 06 00

Разбира се, с това са свързани хормоните

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Поддържането на здравословно тегло често е по-трудно, отколкото постигането му. В това се убеждават много хора, които преборват успешно затлъстяването, но в кратък срок след това връщат изгубените килограми. Състоянието е известно като йо-йо ефект и появата му има своето обяснение.

Дават го учени от университет във Вашингтон, които обобщават причините за честите колебания в теглото при хора, борещи се със затлъстяване. Според учените тези колебания са достатъчен повод затлъстяването да се разглежда и третира като хронично заболяване.

Проучването проследява апетита при хора, участвали в двугодишна програма за регулиране на теглото. Установено е, че подобни програми дават резултат и помагат за редуциране на излишните килограми, но ефектът е само временен. Учените отчитат, че бързото сваляне на повечко килограми променя секрецията на хормоните, повлияващи апетита, и води до почти постоянно усещане на глад след отслабването.

Според тяхното заключение ключът към трайния ефект от отслабването се крие в намирането на баланс между засиления апетит и хормоналния дисбаланс.

Данните сочат, че повечето хора със затлъстяване успяват да редуцират теглото си, подлагайки се на подобни програми. Едва 20% от тях обаче съумяват да задържат теглото си в желаните граници след ефикасното отслабване. Причините за това се крият в променящата се секреция на хормоните, регулиращи апетита, и по-специално на грелин – хормонът на глада.

Повече по темата може да намерите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари