Въпреки често негативното отношение към тях, мазнините си остават сред жизненоважните хранителни вещества за всеки човек. Тук подчертаваме важността на естествените мазнини, такива, каквито се съдържат в минимално обработени хранителни продукти.
Няма здравословен хранителен режим, който да изключва напълно приема на мазнини, дори в случаите, когато се цели справяне със затлъстяването. Нещо повече – при здрав човек с нормално телесно тегло мазнините трябва да съставляват съществена част от дневния прием на хранителни вещества и дори е добре да надвишават количествено протеините. Здравословното хранене повелява в по-голямо количество да бъдат ненаситените мастни киселини в сравнение с наситените.
За подсигуряване оптималния прием на мазнини може да се разчита на храни, естествено богати и на двата типа мазнини.
Риба
Добре известно е, че се препоръчва поне 2 хранения седмично да включват риба като основно ястие. За предпочитане са по-мазните риби, богат източник на омега-3 ненаситени мастни киселини. Това са сьомгата, скумрията и рибата тон.
Авокадо
Идеално за допълване на всяко хранително меню като добавка към основното ястие. Счита се, че едновременният прием с авокадо подпомага усвояването на важните хранителни вещества във всяко меню.
Кои са другите полезни мазни храни четете на Puls.bg