IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е идеалният вкус на кафето?

22 март 2018 14 00

Химик разкри тайната

Снимка: Pexel

Снимка: Pexel

Какъв вкус има идеалната чаша кафе откри химик от университета на Орегон, пише Daily Mail.

Експертът твърди, че вкусът зависи от подходяща вода смесена с прясно смлени зърна, които са били съхранявани в хладилник.

Д-р Кристофър Хендън препоръчва да избягваме кафеварките с филтър, както и да устояваме на изкушението да мелим кафето прекалено фино, защото това може да съсипе вкуса.

Водата трябва да е твърда, защото така се засилва вкусът. Примесите в твърдата вода, като магнезий и калций, задържат кофеина и това повишава качеството на напитката. Твърдата вода обаче може да съдържа много бикарбонат, от който кафето горчи повече.

Зърната трябва да се съхраняват в хладилник, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден диоксид, който лесно се изпарява, а с него и повечето аромат.

Важна е и мелничката за кафе. Ако зърната станат на фин прах, той се слепва и това влошава вкуса. Горещата вода трябва да преминава през кафето равномерно и процесът да е постоянен.

Затова кафето, направено с филтър, няма толкова добър вкус, защото водата преминава главно през средата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари