Трудното заспиване е сред най-честите проблеми със съня и колкото и да сме сигурни, че сме опитали всичко, за да се справим с него, винаги ще се намери ефективно средство, което сме пропуснали.

Такова средство може да е и спането с чорапи.

Колкото и странно да изглежда, специалистите по въпросите на съня посочват спането с чорапи като мярка за подобряване на съня в най-важния му аспект – улесняване на заспиването.

Регулацията на телесната температура е важен предразполагащ фактор за бързо заспиване и ефектът му не бива да се подценява дори в края на студения период от годината.

Специализирано проучване показва, че хората, които спят с чорапи, се радват на по-пълноценен сън и рядко се оплакват от трудно заспиване. Като причина за този феномен учените посочват благоприятният ефект на топлите крака върху съня.

Телесната ни температура постепенно спада вечер като естествен механизъм за улесняване на заспиването. Изчислено е, че между 2 и 4 ч. през нощта тя е най-ниска. Поддържането на крайниците топли в този период улеснява отделянето на топлина през кожата на тялото за оптимален контрол върху температурата на тялото. Това засилва ефекта от сигналите, изпращани от мозъка, че е време за сън. Така заспиването и поддържането на съня се улесняват в максимална степен.

Повече по темата четете на Puls.bg