IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползата от кафето – огромна, но не и за пушачите

2 април 2018 09 30

Напитката помага и срещу запушване на артерии

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ползите от кафето явно не са никак малко. Специалисти продължават да говорят за позитивите от употребата на черната напитка.

Според учени от Бразилия, хората, които пият по три чаши кафе на ден не само се ободряват, но и опасността при тях от запушване на артериите е по-малка, пише ЮПИ.

Специалистите са стигнали до този извод след като са включили в изследването си повече от 4400 жители на Сао Пауло, за които било проучено колко кафе пият. Те били изследвани за калций в коронарните артерии, който може да предизвика инфаркт.

„В изследването си установихме, че редовната консумация на повече от три чаши кафе дневно намалява риска от калцификация на коронарните съдове на хората, които никога не са пушили“, обяснява авторът на изследването Андрея Миранда.

В предишно нейно изследване е установено, че топлата напитка също регулира други рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, като кръвното налягане и нивата на хомоцистеин – аминокиселина, свързана с консумацията на червено месо.

По думите на Миранда, кафето обаче не помага на пушачите.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари