IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 психологически симптома на депресията

3 април 2018 10 50

Те не бива да се пренебрегват

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Независимо че депресията е разпространено състояние, то лесно може да бъде игнорирано, което крие рискове, тъй като е изключително изтощително.

Депресията се проявява по много различни начини, които са субективни за всеки отделен човек, и макар да знаете физическите симптоми на състоянието, има някои често срещани психологически признаци, които не бива да пренебрегвате.

Според д-р Рафаел Еуба, който е консултант психиатър в Лондонския център по психиатрия, трябва да обърнете по-специално внимание на следните признаци.

1. Загуба на интерес

Невъзможността да се наслаждавате на нещата, които някога са ви доставяли удоволствие, в комбинация със загубата на интерес към обичайните си социални дейности, като например времето, прекарано с приятели, е един от основните признаци, че сте се затворили в себе си.

2. Умора и безсъние

Независимо дали осъзнавате или не, тежестта на мислите и тревогите в съзнанието ви може да доведе до проблеми със съня, защото не можете да се „изключите“. И това не е нормално.

3. Постоянен песимизъм

Въпреки че усещането за безнадеждност, раздразнителност и тъга са част от живота, ключът към идентифицирането им като симптом на проблем е в осъзнаването, че те продължават много по-дълго от обикновено – няколко дни или дори седмици.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари