IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха нов орган в човешкото тяло – интерстициума

4 април 2018 05 00

Той се счита за най-големия човешки орган

Снимка: Istock

Снимка: Istock

С всички изяснени подробности за структурата и устройството на човешкото тяло, малко вероятно изглеждаше учените да продължат да правят нови открития в тази насока. Особено по отношение на неизследвани досега органи. Това обаче е факт и от няколко дни се говори за най-новия открит орган при човека – т. нар. интерстициум. Това е не само най-новият човешки орган, но и най-големият. Интерстициумът гордо заема мястото на кожата, която само допреди няколко дни беше сочена за най-големия орган на човешкото тяло.

Интерстициум е термин, съчетаващ значението на латинските думи inter и sistere, и буквално означаващ междинно място. С този термин се означава запълненото с телесни течности пространство в цялата вътрешност на тялото, което формира мрежа от непрекъснато взаимодействащи си отдели. Това е причина интерстициумът вече официално да се определя като самостоятелен орган.

Запълнени с телесна течност пространства се откриват навсякъде в тялото в структурата на съединителната тъкан. Тя е разположена под кожата, около храносмилателния и уринарния тракт, покрай мускулите, белия дроб и почти всички други вътрешни органи. Доскоро учените придаваха на тези пространства функциите на „опорна стена“ от колагенови влакна, но вече последните данни сочат, че те всъщност формират самостоятелно действащ орган – интерстициума. Той се описва като „магистрала, по която непрекъснато преминават различни телесни течности“. Тя наистина включва и предполаганите досега колагенови влакна, но те имат единствено опорна функция.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари