IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползи и вреди от изкуствените подсладители

5 април 2018 05 00

Какво е важно да имате предвид

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Принципът на действие на изкуствените подсладители е много прост – придават сладост на храните и напитките, без обаче да увеличават тяхната калорийна стойност. Второто е и най-голямото им предимство пред обикновената захар. Въпросът тук е на каква цена идва това предимство. А отговорът е, че подслаждащият ефект на тези продукти може да се дължи на потенциално опасни вещества.

Недобре проученият дългосрочен ефект на изкуствените подсладители е причина консумацията им да се препоръчва само в умерени дози и с тях да не се злоупотребява. Те се посочват като ефикасни и по-безопасни заместители на бялата захар при диабетици и хора със затлъстяване или метаболитен синдром. В замяна на това те може да създадат усложнение при хора с автоимунни и чревни заболявания като болестта на Крон и др.

Предимства на изкуствените подсладители пред захарта

Основната причина изкуствените подсладители да се ползват вместо захар е ниската им калоричност. Това е много голямо предимство за хората, които търсят:

По-успешен контрол над кръвната захар и диабета;

Нормализиране на теглото – едновременно превенция на затлъстяването и по-лесно отслабване при засилено изгаряне на калории;

За недостатъците от изкуствените подсладители четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари