IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В депресия ли съм? Въпросите, които да си зададете

18 април 2018 12 00

3 въпроса, които ще ви насочат

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Често се паникьосвате и имате усещането, че нещо не е наред. Тогава вероятно започвате да си задавате въпроса дали не става дума за депресия.

Добре знаете разликата между това просто да не се чувствате добре и много по-лошото чувство, което изпитвате.

В случай че изпитвате някои от ключовите признаци на депресия, като умора, апатия и липса на концентрация, е време да анализирате състоянието си в по-голяма дълбочина.

За да разберете дали наистина страдате от депресия, си задайте тези въпроси.

1. Чувствате ли се винаги уморени, особено сутрин?

Ето това е най-важният от всички въпроси. Постоянната умора, особено сутрин, е ключов признак за наличие на депресия. Много засегнати едва успяват да станат от леглото.

Причината за това е, че те сънуват прекалено много и сънят им е неспокоен. Това е отчаян опит на мозъка да изчисти мислите от всички безполезни тревоги от деня.

2. Имате ли проблем с концентрацията и паметта?

Ако не успявате да си набавите качествен сън, който да възстанови силите ви, това ще се отрази и на физическото здраве.

Най-засегнати са концентрацията и фокусът, но може да се появят и други симптоми, като болки, синдром на дразнимото черво и фибромиалгия.

3. Имате ли нежелани мисли и спомени, които ви стресират?

Много депресирани хора имат тежки или ужасяващи спомени от миналото си. Тези спомени все още са активни, което означава, че от време на време чувствата около тях също се активират.

Ако имате усещането, че може да не сте били прави в дадена ситуация от миналото, то ще подхрани тревогите и притесненията ви, което в голяма степен допринася за страха и изтощението.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари