IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагането на алармата сутрин вреди

3 май 2018 05 00

Влияе на хормоните

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В случаите, когато инцидентно сме си легнали прекалено късно за своите стандарти, няма проблем в това да отложим веднъж-дваж алармата на телефона си на сутринта. Макар десетина минути бонус сън да не компенсират недоспиването ни през нощта, това е най-ефикасният метод да се настроим за събуждането. Проблемът от отлагането на алармата идва в случаите, когато това се превърне в ежедневен навик и я отлагаме по няколко пъти последователно.

Според експертите по съня неколкократното отлагане на алармата сутрин не само не ни носи повече отмора, но и пряко вреди на съня ни в дългосрочен аспект.

Всеки човек знае колко изкусителна е мисълта, че може да си поспи още малко и че удоволствието е едно и също, независимо дали сме спали достатъчно, дали сме си легнали навреме, или късно. Точно това е причината да натискаме бутона за отлагане на алармата сутрин. Цената, която заплащаме за десетте минути бонус сън обаче, е голяма.

Дисбалансираме хормоните

Още с момента на събуждането ни нивата на хормона на съня мелатонин бързо падат. Успоредно с това се увеличава секрецията на кортизол – хормонът на стреса, който помага за бързото ни ободряване сутрин. Тази връзка отключва каскада от други хормонални промени, засягащи секрецията на адреналин, серотонин, допамин и др. Когато отлагаме неколкократно алармата си сутрин и заспиваме отново за кратко, мозъкът се обърква в задачите си да насочва промените в хормоналната секреция. Така ободряването ни става все по-трудно и резонно отнема повече време.

Дисбалансирането на хормоните води и до допълнителни ефекти, които може да се окажат негативни в дългосрочен план.

Още по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари