IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спите безопасно в любимата си поза?

8 май 2018 13 20

Може да ви е удобно, но крие и някои рискове

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Любимата ви поза за сън може и да се окаже не съвсем безопасна. Според лекари тя може да доведе до някои здравословни проблеми. Не е нужно коренно да променяте своите навици, а само да нанесете някои корекции.

Ето на какво да обърнете внимание.

Спане на една страна

Установено е, че токсините се отстраняват по-добре, ако спим на една страна. Така се намалява главоболието и рискът от развитие на болест на Алцхаймер и на Паркинсон. Освен това спането на лявата страна облекчава киселините.

В случай на храносмилателни проблеми, лекарите препоръчват да се спи на лявата страна. Това подобрява кръвообращението, облекчавайки хранопровода и стомаха.

За да поддържате гръбнака си изправен, когато спите на една страна, поставете малка твърда възглавница между краката си. По този начин ще се намали натискът върху ставите. Под главата си поставете голяма и мека възглавница.

В случай на високо кръвно налягане и проблеми с кръвообращението се препоръчва да спите на дясната страна – това ще намали натиска върху сърцето ви.

По гръб

Това е най-добрата позиция, ако имате проблеми с гръбнака и ставите. Така също се предпазвате и от киселини и поява на бръчки. Тази поза обаче не е препоръчителна за сън, в случай че имате хрема, високо кръвно налягане или хъркате.

За да се предпазите от хъркане, използвайте допълнителна малка възглавница под врата, така че горните въздушни канали да са в правилната позиция.

Ако имате хрема, използвайте няколко малки възглавници, за да повдигнете главата си. Тя обаче не трябва да бъде прекалено повдигната, за да не навреди на врата.

В случай на болка в гърба и ставите, сложете малка възглавница под врата си, голяма и плоска под коленете и още една, по-малка, под кръста. Това ще поддържа гръбначния стълб и ще осигури нормално кръвообращение.

По корем

Японски изследователи установяват, че спането по корем помага за понижаване на кръвното налягане, подобрява храносмилането и пази от хъркане и киселини в стомаха.

За да предпазите гръбнака от прекомерно извиване и да намалите напрежението върху кръста, поставете малка възглавница под стомаха и в областта на таза. Възглавницата под главата ви трябва да е плоска или просто да я махнете, за да не страда вратът ви.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари