IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маточина – билката, която успокоява

16 май 2018 05 00

Полезна е и за щитовидната жлеза

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Маточината (Melissa officinalis) е сред най-лесните за разпознаване билки, както заради характерната форма на листата ѝ, така и поради много специфичния си и изключително свеж аромат на лимон. Най-голям фармакологичен интерес будят листата на маточината, чието приложение в наши дни е много широко.

Най-добре проученото действие на маточината е седативното – тя действа като природно успокоително средство. Билката се ползва успешно за снемане на стреса и тревожността и за подобряване на съня и настроението. Научните данни сочат, че маточина може да се ползва за допълване лечението на различни здравословни проблеми като хиперактивност, отслабване на паметта и концентрацията, безсъние и др. Медицински интерес будят и други благоприятни действия на маточината.

Превенция на сърдечните проблеми

Маточината има регулиращо действие върху производството на холестерол в черния дроб и върху нивата на триглицеридите в този орган. Билката повлиява и чувствителността на сърдечния мускул към достигащите до него електрически импулси. Затова маточината се ползва и като средство за допълващо лечение на ритъмни нарушения на сърдечната дейност.

Подкрепа за щитовидната жлеза

Екстрактът от маточина е сред природните продукти, които се ползват най-успешно като средство за регулиране дейността на щитовидната жлеза. Научните проучвания сочат, че биоактивните съединения в маточината блокират рецепторите, за които се залавят веществата, водещи до прекомерна активност на жлезата. Така билката се ползва успешно при лечение на болестта на Грейвс и на други заболявания, протичащи с нарушена функция на щитовидната жлеза.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари