Горещината и изпотяването не са никак нетипични в топлите дни. Когато обаче чувствате, че постоянно ви е горещо и изпотяването е прекалено, това може да не е съвсем в реда на нещата.

Горещите вълни при жените не са изненада, но ако установите, че ви е доста по-горещо отколкото на всички хора около вас, може да става въпрос и за здравословен проблем.

Кои са причините за прекалено изпотяване?

1. Хипертиреоидизъм

Щитовидната жлеза регулира синтеза на хормони, които могат да засегнат и телесната температура.

Ако това се случи, ще ви стане много по-горещо от нормалното и може да изпитате проблеми с храносмилането – внезапна загуба на тегло, ускорено сърцебиене, изпотяване, нервност или раздразнителност.

2. Стрес

Когато сте подложени под голям стрес, хипоталамусът в мозъка може да наруши функцията си. Неговата работа е да регулира телесната температура. Резултатът от нарушената му функция може да е горещина.

Още по темата

3. Кофеин

Любимият наркотик на мнозина е стимулант и когато прекалите с консумацията му, може да има и нежелани ефекти, включително повишаване на телесната температура.

Затова ограничете кафето и наблегнете на водата. Скоро ще се почувствате по-добре.

4. Пикантни храни

Ако обичате лютото и редовно си похапвате, телесната температура може да се повиши повече от нормалното.

Някои изследвания дори показват, че пикантната храна е полезна за цялостното здраве. Ако смятате обаче, че горещината и изпотяването са прекомерни, обърнете се към вашия лекар.