Коя жена не иска дълга, блестяща и гъста коса? Но колко могат да се похвалят с такава? Ако от известно време косата ви е тънка и чуплива, по-суха и капе често, трябва да откриете първопричината, за да се справите с проблема.

Има няколко фактора, които пречат на растежа на косъма – лекарства, хормонални проблеми, генетични мутации, липса на витамини, използване на некачествена боя и козметика, инфекции на скалпа, нездравословно хранене и други.

Доказано е, че човек губи около 100 косъма на ден. Пълният растеж на космените фоликули продължава от 8 до 24 месеца. Има три основни фази – анаген (на активен растеж), телоген (на регресия на косъма) и катаген – (на покой). Около 85–90% от косата по главата на човек идва от фазите на активен растеж и на регресия на косъма. Най-интересно е, че космите растат асинхронно или казано по-просто – всеки един от тях е в различна фаза на растеж. Трите фази се повтарят на определен период от време, но когато някой от вредните фактори се намеси, въпросният кръговрат се нарушава.

Вижте кои са основните причини за забавяне растежа на косата и нейното изтъняване:

Генетични фактори

Дължината, цветът на косата и дебелината на косъма зависят от гените на всеки човек. Много родители предават на децата си хубавата и гъста коса. Но при други има различни генетични фактори, които причиняват различни здравословни проблеми като псориазис, сухота, зачервяване и дразнене на скалпа, косопад и други. Не на последно място, те може да са носители и на автоимунни заболявания, които се характеризират с падане на косата през различните сезони.

Още по темата

Възрастта

Тя променя кожата, косата, костите... Едно от основните отражения на възрастта върху космите е това, че те губят естествената си пигментация и посивяват. Белите коси са знак за по-голямата възраст, но всъщност побеляването може да започне и много по-рано – на 25-30-години, заради гените в семейството.

Просто трябва да приемем, че в един момент от живота ни косата започва да капе и на нейно място невинаги расте нова. Но с последните иновации в медицината, все по-достъпно става присаждането на коса.

Стрес

Физически или психически, стресът се отразява на много процеси в нашето тяло. Хората, при които оксидативният стрес е в повече, страдат от по-чест косопад, който се появява във фазата на телогена.

Проучвания показват, че при по-сериозен стрес, продължаващ повече от няколко дни, 30% от косата на човек спира да расте и изпада във фазата на покой. Хирургични интервенции, различни психологически травми, екстремна загуба на тегло, инфекции, отслабване на имунната система, могат да потиснат за известно време фазата на регресия на косъма.

Хормонални проблеми

Стресът и дисбалансът в хормонално отношение са взаимно свързани. Второто може да се появи по време на бременност, когато тялото на бъдещата майка се променя значително. Тогава косата при някои изтънява и започва да капе, но този проблем отшумява между 6 и 24 месеца.

Ако забележите, че загубата на коса при вас не е сезонна, по-добре посетете личния лекар и поискайте направление за ендокринолог. Той може да ви назначи изследвания, с които да установите дали косопадът не се дължи на промяна в нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

Дефицити в организма

Тялото ни се нуждае от ценни витамини и минерали, за да се развива нормално. Витамини като D и B12, минерали като желязо, магнезий, цинк, селен, играят важна роля за здравето на кожата и косата.

Ако имате някакви хормонални проблеми, джипито задължително ще ви накара да проверите нивата на някои от горепосочените микроелементи. Например, ако сте с чупещи се или разслоени нокти или косопад, това може да се дължи на липса на желязо. Ако косата ви е гъста, но се плашите, че имате все по-бели косми, най-вероятно нивото на витамин В 12 в тялото ви е много ниско.

При различни дефицити, е препоръчително да се храните с повече плодове и зеленчуци, както и да приемате допълнително добавки, но само при съгласуване със специалист.

Некачествена козметика

Зад хубавата и здрава коса стои и качествената козметика. Никога не купувайте продукти, особено шампоани и маски, чийто състав не сте прочели. Някои козметични компании използват доста агресивни елементи, които не са за всеки тип коса и кожа. Обикновено те предизвикват сърбеж, зачервяване, пърхот, както и косопад.