IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 сезонни плода за сияйна кожа

23 май 2018 10 00

Обичате ли ягоди?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Плодовете са пълни с фибри, витамини, минерали, фитохимикали и антиоксиданти. Те поддържат различни функции на тялото и имат голямо значение за здравето на кожата. Но знаем ли на кои сезонни плодове да наблягаме, за да имаме сияйно лице?

Състоянието на нашата кожа зависи от храненето ни през деня, от козметиката, която използваме, от количеството вода, което приемаме, както и от редица генетични фактори. На пазара вече има изобилие от плодове, пълни с различни нутриенти, които могат да спомогнат за подобряване състоянието на кожата. Някои ще ни предпазят от вредните слънчеви лъчи, други ще ни заредят с фибри и витамини, трети ще подобрят детоксикацията на кожата и въобще на целия организъм.

Касисът не е харесван от много хора заради специфичния си леко кисел вкус, но той е богат източник на витамин C. Всъщност, витаминът е 90% от съдържанието на плода. Той прави кожата по-млада и здрава. Специалисти по аюрведично хранене го препоръчват на хора, които имат проблеми с кожата и косата. Проучване в Индия показва, че касисът има способността да предпазва кожните клетки от вредните слънчеви лъчи. Този факт ни кара да похапваме повече от него това лято. Други плодове, богати на витамини, са гуава, папая, портокали, праскови...

 

 

Динята безспорно е плодът на лятото. Тя е идеалното средство за по-хидратирана и нежна кожа. Съдържа ликопен, витамините А и C, калий. Според скорошно изследване, високите нива на ликопен в динята действат като антиоксидант и намаляват възпалението в кожните клетки. В нея има много вода, която също е важен елемент за здравината на кожата. Затова трябва да ядем по-често диня.

Папаята също подобрява състоянието на кожата, освен че е част от много диети за топене на килограми. В нея има същите витамини като тези в динята, също така магнезий и каротеноиди. Последните се срещат в доматите и морковите, но количеството им е най-голямо в тропическия плод. Чрез тях в кожата навлиза вещество, което подобрява циркулацията на кръвта.

Любителите на бананите трябва да знаят, че плодът е пълен с витамините C, A, В6, фибри и калий. Намачкан, той може да се ползва като естествен ексфолиант и да предотврати появата на фини линии по лицето. Банановите кори също не са за изхвърляне. В тях има най-голямо количество калий. Те имат антимикробен ефект и помагат при акне (при обтриване на лицето с тях 2-3 пъти на седмица). От друга страна витамин С в банана също изчиства несъвършенствата по кожата и потиска производството на меланин, който образува различни петна.

Ягодите, които са сред най-предпочитаните плодове през сезона, са силен антиоксидант, който забавя стареенето на кожата и я прави по-светла и сияйна благодарение на голямото количество на витамин С. Той спомага за производството на колаген, предпазва кожата от UVA и UVB лъчи. Полифенолите в червения плод пък имат антивъзпалително действие. Затова, за да имате по-хубава кожа през лятото, не само яжте ягоди на воля, а и мажете лицето си с пюре от плода 1-2 пъти седмично.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари