IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кратката разходка – как влияе на тялото ни?

31 май 2018 07 10

Освобождава от стрес и напрежение

IStockphoto

IStockphoto

Чувствате ли се напрегнати и стресирани? Няколкоминутна разходка навън може да ви помогне да се успокоите и да подредите мислите си. Това твърди д-р Томас Фрейдън от Училището по медицина към Харвард, който наблюдава как обикновената физическа активност влияе на тялото.

Разходката на чист въздух е най-доброто лекарство при стрес и депресивни състояния, твърди специалистът от Центъра за контрол и превенция на заболяванията към висшето учебно заведение.

Ето кои са най-големите ѝ ползи върху здравето:

Намалява риска от инсулт и проблеми със сърцето

За да докажат своето твърдение, учените от Харвард разглеждат подробно стари проучвания по темата между 1997 и 2007 г. В 19 от тях има данни за навиците на участниците за различни активности, от които и разходка, както и риска им от сърдечни проблеми, причинени от употреба на алкохол и цигари. След като голяма част от тях са наблюдавани в продължение на няколко години, учените откриват, че трябва да се разхождаме поне 2 часа и половина на седмица или 21 минути на ден, за да намалим риска от сърдечни проблеми с 31%, а този на ранна смърт – с 32%.

Контролира кръвното

Кратка разходка може да намали кръвното налягане. Учени от Университета в Аризона откриват, че това е напълно възможно, след като проверяват връзката между движението и високото кръвно. Те откриват, че разхождането по 10 минути на ден е ефективно средство за контрол на кръвното.

Подобрява паметта

Всяко едно движение на тялото е полезно за здравето на ума, защото подобрява производството на серотонин, подпомагащ мозъчните рецептори. Хората, които се разхождат по около 40 минути на седмица, могат да подобрят активността на хипокампуса на мозъка с 2%. Освен това учени от САЩ доказват още през 2011 г., че регулярна разходка всеки ден (15-20 минути), намалява свиването на мозъчната кора.

Движението е здраве. Ако нямате достатъчно време за ходене на фитнес или някакъв вид спорт, опитайте се да ходите по-често пеша. Вместо да чакате автобуса, извървете разстоянието до следващата спирка или след работа отидете на релаксираща разходка в парка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари