Ананасът е уникално вкусен и полезен плод, който може да консумираме в горещите летни дни. Нискокалоричен, пълен с хранителни вещества и антиоксиданти, той трябва да присъства в менюто ни поне два пъти на седмица. Премахването на кората е по-трудно и досадно за някои, но обелен и нарязан, ананасът бързо „изчезва“ от купата на масата. В 165 г от тропическия плод има:
- 82.5 калории;
- 1.7 г мазнини;
- 1 г протеини;
- 2.3 г фибри;
- 131% от препоръчителната дневна доза (ПДД) на витамин С;
- 76% от ПДД манган;
- 9% от ПДД витамин В6;
- 9% от ПДД тиамин.
Кои са ползите от консумацията на ананас?
Най-голямо е количеството на витамините А и К, цинка и калция в ананаса. Витамин С и мангана в плода донасят 131% и 76% от количеството, което е препоръчително за ден.
Витамин С участва в растежа на клетките, подсилва имунната система и помага на тялото да си набави желязо от храната. От друга страната манганът участва в работата на метаболитната система и има пречистващи свойства.
Ананасът не само е пълен с ценни нутриенти, а и с антиоксиданти – флаваноиди и молекули, които помагат на тялото да се пребори с оксидативния стрес, виновен за много заболявания и състояния. При него в организма се отделят твърде много свободни радикали, които атакуват клетките и предизвикват възпаление.
Друга полза от консумацията на ананас през лятото е, че подобрява храносмилателната система. Това става благодарение на ензими като бромелин. Една от основните му функции е да смила белтъците в тялото. Той действа еднакво добре както в киселинна, така и в алкална среда, затова сокът от ананас е полезен при колит.
Минералите, ензимите и витамините в ананаса спомагат за по-здрава имунна система. Проучване в САЩ, проведено за седмица сред група деца показва, че тези, които са консумирали тропическия плод, се разболяват по-рядко в сравнение с онези, в чийто меню не присъства ананас. Противовъзпалителното му действие се доказва и от резултатите на друго независимо проучване, според което малчугани със синузит оздравяват по-бързо, ако приемат сок от ананас, в който има голямо количество антиоксиданти.