Ароматите в електронните цигари могат да предизвикат сърдечносъдови болести, инсулт и инфаркт, съобщи в. „The Daily Mirror“.

Изследване, проведено от учени от Бостънския университет, показва, че ароматните добавки в електронните цигари могат да нарушат функцията на кръвоносните съдове и вдишването им може да увреди сърцето.„Повече възпаления и загуба на азотен окис са някои от първите промени.

Те водят до сърдечносъдови болести, инсулт или инфаркт, затова се смятат за ранни показатели за болно сърце“, обясни ръководителят на екипа д-р Джесика Фетърман.

„Откритията ни сочат, че ароматните добавки могат да имат сериозни последствия за здравето“. Изследваните аромати са на ментол, бадеми със захар, ванилия, канела, карамфил, масло, ягода, банан, ледена свежест.

Анализът показа, че и деветте аромата увреждат ендотелните клетки, които покриват вътрешната страна на кръвоносните съдове и сърцето.

„Проучването ни показа, че ароматите в електронните цигари са токсични за белия дроб и сърдечносъдовата система. Те стимулират и пушенето сред младежите“, каза д-р Фетърман.

Учените се надяват, че откритията им ще доведат до нови правила и до забрана на продажбата и рекламата на електронни цигари сред младите хора.