Кафето е сред напитките, които препоръчват учените за предпазване на сърцето. Според експерти от университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф, редовната консумация на  тъмната напитка подобрява функциите на митохондриите и защитава от увреждания клетките на сърдечносъдовата система, предаде Лента. Резултатите от изследването са публикувани в MedicalXpress.

Специалистите констатирали, че защитният ефект се постига при ежедневния прием на съдържащия се в 4 чаши кафе кофеин. Той подобрява функциите на ендотелните клетки, които покриват вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Една от главните роли в този механизъм играе протеин, известен като р27, който участва също в потискането на клетъчния цикъл. Въпросният протеин присъства в митохондриите на всички основни типове клетки на сърдечносъдовата система.

Той защитава клетките на сърдечния мускул от смърт и предизвиква превръщането на фибробласти (клетки на съединителната тъкан) в клетки, съдържащи съкращаващи се влакна.

Кофеинът предизвиква активно навлизане на р27 в митохондриите и както изясниха учените, намалява риска от сърдечни увреждания у възрастни и засегнати от затлъстяване гризачи.