IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плачете без повод? Ето 5 причини за това

4 юли 2018 09 00

Може да се нуждаете от сън

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Всеки от нас преживява трудни моменти, които разклащат живота му из основи. Те може да са причина за лошо настроение, раздразнителност, плач, липса на концентрация. Но понякога става така, че те се случват без повод.

Плачейки, човек изкарва натрупаното в себе си. Но когато започва да го прави често, значи има някакъв проблем, който трябва да бъде разрешен. Ето 5 причини за спонтанен плач:

1. Лишаване от сън

Един възрастен се нуждае от 7 до 9 часа сън на денонощие, за да е отпочинал и свеж. Когато не се е наспал добре, емоциите му се обострят или казано по-точно – мозъкът губи способността да прави разлика между важните и незначителните неща. Човек се дразни от най-малкото нещо и лесно може да заплаче.

2. Стрес

Напрегнатият начин на живот и липсата на почивка може да ви накарат да плачете по-често. Така тялото намира отдушник, чрез който да се освободи от натрупания стрес. От друга страна, ако стресът е всекидневен, се получава бърнаут или така нареченото емоционално прегряване, което може да доведе до депресия и други проблеми с психиката. В тези случаи незабавно се търсят начини за облекчаване на стреса.

3. Предменструален синдром

Симптомите на предменструалния синдром включват чувствителност на гърдите, умора, главоболие, подуване на корема, глад, проблеми с храносмилането, болки. Тогава хормоните на жените бушуват и настроението им лесно се мени. Обикновено те са най-нетърпими по време на менструацията, после нещата се нормализират.

4. Дефицит на витамин В12

Този витамин играе важна роля за поддържане работата на нервните клетки и формирането на ДНК. Ако в тялото има дефицит на В12, се появяват депресия, апатия и раздразнителност. Хората изпитват слабост, умора, загуба на тегло, загуба на апетит, запек, нервни са, трудно запомнят информация и често плачат без причина.

Храни като миди, черен дроб, яйца, месо, риба и млечни продукти могат да помогнат на организма да си набави витамин В12. Но някои хора имат проблем с абсорбирането му, затова трябва да приемат специални добавки.

5. Ниска кръвна захар

Обикновено се наблюдава при хора с диабет и може да се дължи на забавяне на храненето, консумиране на по-малко въглехидрати от обикновено, интензивно физическо натоварване, пиене на алкохол или неправилна употреба на лекарства за диабет. В редки случаи може да се появи и при здрави хора, които приемат твърде много въглехидрати, алкохол, гладуват и други.

Освен леко раздразнение, често избухване в плач, липса на настроение, ниската кръвна захар може да причини изпотяване, треперене, умора, замайване и сърцебиене.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари