IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спа с гара руфа – кои са рисковете?

5 юли 2018 09 40

Процедурата с рибите е забранена в много страни

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Процедурите с гара руфа нашумяха през последните няколко години. Първите аквариуми с рибките се появиха по морето, след което бързо „превзеха“ по-големите козметични и спа центрове. Причината за нарастващата им популярност е свойството на малките животинки да се хранят с повърхностния слой на кожата.

Съществуват два вида рибки, които се използват за спа. Те са от Cyprinidae – Doctor Fish (Риба доктор) или Garra rufa obtusa и Cyprinion macrostomus. Първият е най-разпространен у нас. Няколко потапяния на краката във вода с рибките помагат при екзема, псориазис и други кожни проблеми. Но може ли да ни навлече други неприятности?

Хранейки се с мъртвата кожа, гара руфа правят много фин пилинг на стъпалата. По време на това отделят специален ензим – дитранол, който се използва като съставна част на различни кремове и лосиони за подмладяване на кожата. Хапейки кожата, животинките стимулират различни точки и подобряват кръвообращението на краката.

Спа процедурите с гара руфа са забранени на много места в САЩ, Канада и Европа заради рисковете, които рибите и водата, в която се намират носят на здравето. Ето кои са те:

- Някои риби са толкова гладни, че освен мъртвата кожа по стъпалата, могат да започнат да ядат и здравата. Това се получава, когато не се отглеждат достатъчно добре.

- Аквариумите или ваните, които се използват за пилинг на краката, трудно се дезинфекцират. Това важи особено за морето, където водата в тях не се сменя толкова често, а всеки ден в нея си потапят краката хиляди туристи. Някои от тях може да имат гъбички или други проблеми с кожата, които ще заразят водата.

- Рибите са животни и както всички останали, те също отделят фекалии, които се задържат във водата и не могат да се почистват на всеки час. Така се създава идеалната среда за инфекции и възпаление на кожата.

- Ако искате да ексфолирате кожата на стъпалата си, използвайте пемза. Рибките гара руфа не могат да изчистят всичко равномерно и да изгладят на 100% кожата. Те хапят неравномерно и не могат да се погрижат добре за състоянието на ноктите.

- Установено е, че някои риби носят щамове от бактерии, причиняващи инфекции, включително стрептококи, които могат да предизвикат по-сериозни здравословни проблеми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари