IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главоболие в жегата – как да се справите?

5 юли 2018 11 00

Яжте джинджифил

IStockphoto

IStockphoto

Лятото е любим сезон за малки и големи. Тогава се зареждаме с най-хубавия „витамин“ за тялото – морето. Но докато за едни горещините са време за водна топка, бира на корем, коктейли на плажа, плодови салати, сладолед, студена диня, шумни купони и активна почивка, за други не е съвсем така. Те предпочитат по-прохладното време, защото тогава спира досадното им главоболие.

Знаете ли, че при всяко повишаване на температурата с 5 ° C, рискът от получаване на главоболие се увеличава със 7,5%? Това показва едно израелско проучване, проследяващо близо 7 000 души с проблема. Според лекарите, хората са с най-силно главоболие от април до септември. Пациентите с мигрена са най-засегнати от летните горещини. Те могат да усетят непоносима болка в едната страна на главата или слепоочието, придружена от гадене, повръщане и чувствителност към светлина и звук.

Освен високите температури за сезона, други рискови фактори за поява на главоболие са стрес, напрежение, дехидратация, прекомерно излагане на слънце.

Ето няколко начина, с които да предотвратите главоболието в жегата:

- Пийте повече вода, защото дехидратацията е една от основните причини за главоболието през лятото. Приемайте и други течности, например кафе, студен чай, сокове. Още при първите признаци за болки в главата, изпийте 1 чаша вода и продължете да пиете по малко до края на деня. За да постигнете баланс на електролитите в тялото, може да добавите и щипка сол.

- Използвайте топли или студени компреси – ако усещате напрежение в синусите и болка в задната част на главата. Топъл душ или вана също помагат. При мигрена, задръжте например подходящ за целта студен пакет с храна върху челото си за около 15 минути. След още толкова време го поставете отново.

- Използвайте етерични масла – нанесете гел с ментово масло или ментол на слепоочията си, ако усещате главоболие. Лавандулово масло също е полезно. Може да вдишате аромата му за кратко. Или разбъркайте малко с няколко капки зехтин и с него масажирайте тила или слепоочието.

- Яжте джинджифил – свеж, на прах или го пийте под формата на чай. Той ще премахне главоболието до 2 часа след приема му. Може да хапвате по малко настърган джинджифил на всеки 4 часа. Ако ви е много силен като вкус, добавете му мед. Чаят от корена помага за намаляване на болката и възпалението в тялото.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари