IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 знака, че тялото ви страда от недостиг на витамин С

1 август 2018 12 20

Кървене на венците, косопад, липса на тонус...

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Като основно хранително вещество, витамин С (аскорбинова киселина) предпазва тялото от слаба имунна система. Тялото се нуждае от редовни дози витамин С, които предотвратяват развитието на болести и сериозни здравословни проблеми. Но повечето хора не приемат достатъчно от това важно хранително вещество. Когато тялото страда от недостиг на витамин С, се появяват различни симптоми, на които е добре да се обърне внимание.

Ето и кои са някои от най-ранните признаци, че тялото ви има недостиг на витамин С:

1. Кървене на венците

Вашите зъби и венци се нуждаят от достатъчно количество витамин С за оптималното си здраве. Това хранително вещество укрепва епителната тъкан, която е по цялото тяло. На венците епитела функционира като бариера срещу бактериите, които могат да причинят зъбни заболявания. Ако тялото ви има недостиг на витамин С, венците ви са склонни да набъбват, да се възпаляват лесно и да кървят лесно. Ниските нива на витамин С се свързват и с пародонтит, според проучване на Американското общество по микробиология. Това заболяване води до инфекция на венците, която може да доведе и до загуба на зъби.

2. Имате твърде суха коса или косопад

Ако нивата на витамин С в тялото ви са ниски, корените на косата ви няма да се възползват добре от хранителните съставки в храната ви. Така че, вие ще имате суха коса, а краищата ви ще се цепят. Освен това, витамин С спомага за по-бързия растеж на косата, тъй като помага на организма ви да абсорбира повече желязо. Тоест, дефицитът на този витамин забавя растежа на косата и дори може да доведе до косопад.

3. Тече ви кръв от носа

Редовният прием на витамин С намалява крехкостта на капилярите. В носната лигавица има много малки кръвоносни съдове, които са близо до повърхността на кожата и затова носът може да бъде доста чувствителен. Ако често ви тече кръв от носа може да имате дефицит на витамин С. Кървенето от носа, известно също като епистаксис, е един от симптомите на скорбута или състояние, което подчертава недостига на аскорбинова киселина в организма.

4. Имате суха, леснораздразнима кожа

Сухата, груба и червена кожа също може да е признак за недостиг на аскорбинова киселина във вашето тяло. Вие се нуждаете от витамин С, който синтезира колагена в кожата, така че тя да изглежда здрава и плътна. Липсата на витамин С може също да доведе до развитие на състояние на кожата, наречено кератоза пиларис (удебеляване на кожата).

5. Склонни сте към поява на синини

Тъй като вашите капиляри са по-слаби без витамин С, всеки лек удар може да ви направи синина. Има ли случаи, в които просто не знаете как сте получили дадена синина по бедрата или ръцете? Сега имате обяснение за това – тялото ви страда от недостиг на витамин С.

6. Раните ви зарастват трудно

Ако дори най-лекото ожулване ви стои в продължение на седмици и като цяло сте забелязали, че раните ви зарастват бавно, може би причината е в дефицита на витамин С. Този витамин играе важна роля в „ремонта“ на тъканите. Той може също да предотврати вторично инфектиране на раните.

7. Имате болки в костите

Костите започват да болят, когато са възпалени. Това е често срещано при тези, които страдат от ревматоиден артрит. Хората с ниски нива на витамин С в организма си са по-рискова група от развитие на това заболяване в сравнение с тези, които приемат редовно витамин С.

8. Податливи сте на настинки

Витамин С помага при производството на бели кръвни клетки, които атакуват вирусите и бактериите. Той също така е антиоксидант, който предпазва клетките от инфекции. Ако тялото ви има ниски нива на витамин С, вероятно вие сте податливи на обикновена настинка, на грипове и на стрептококови инфекции.

9. Нямате тонус

Ако се уморявате често и лесно и/или нямате настроение и не можете да си обясните защо, възможно е причината да е в дефицита на витамин С в тялото ви. Затова – яжте много плодове и зеленчуци – като броколи, спанак, горски плодове и цитруси, за да увеличите ежедневните нива на витамин С във вашето тяло.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари