IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щастието ни прави по-здрави

6 август 2018 12 40

4 промени с организма при положителни емоции

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Щастието има различни проявления и прави живота ни по-лек. Всеки се стреми към него, но малцина са онези, които могат да постигнат пълното щастие. Според учени, тази положителна емоция подобрява продуктивността и концентрацията на човек, дава му мотивация за усъвършенстване и жажда за живот.

Стресът, разочарованието от околните, тъгата и самотата, са враг номер едно на психиката. Няколко независими проучвания през годините показват, че колкото по-нещастни сме, толкова повече проблеми със здравето можем да имаме.

Ето как щастието променя организма:

Сърцето става по-здраво

Щастливите хора имат по-малък риск от сърдечен удар в сравнение с тези, които изпитват повече негативни емоции. Това показват данните от изследване, цитирано от NDTV. Според друго, проведено в Англия, колкото по-щастлив е бракът, толкова по-здраво сърце имат двамата съпрузи.

Край на стреса

Една от най-големите промени, които хубавата емоция донася на тялото. Неслучайно психолозите съветват техните пациенти да общуват повече със своите близки и приятели, защото така ще се чувстват по-малко стресирани и по-щастливи. Иначе, оставайки самотни и изолирайки се от обкръжаващия се свят, те стават по-тревожни, с което нивото на хормоните на стреса рязко се увеличава.

Ако човек се старае да отработва стреса и избягва негативните емоции, той ще се чувства много по-добре не само физически, но и от психична гледна точка.

Работата на имунната система се подобрява

Стресът е един от факторите, който влияе отрицателно на работата ѝ. При изпитването на хубави емоции организмът се зарежда с така наречените хормони на щастието, които имат важна роля за нормалното функциониране на имунната система. Тогава тялото има много по-малък риск от заразяване с вируси.

Животът се удължава

По-малкото стрес, правилното функциониране на имунната система и здравото сърце са предпоставки за по-дълъг живот. Това доказва и фактът, че само 17 минути положителни емоции на ден могат да удължат живота ни с една година.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари