IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 зеленчука, които са по-полезни сготвени

7 август 2018 10 00

Яжте повече варени моркови

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Как предпочитате да консумирате зеленчуците – в сурово състояние или сготвени? За едни първият вариант е по-здравословен, но експерти по хранене са на друго мнение. Оказва се, че някои видове зеленчуци е по-добре да минат термична обработка, за да може да извлечем в максимална степен полезните им вещества. Няма спор, че пърженето на храната вреди на организма. Но печенето на зеленчуците на фурна или задушаването им улеснява абсорбирането на нутриентите им.

Кои зеленчуци са по-полезни сготвени?

Моркови

Този зеленчук е известен с това, че съдържа голямо количества бета-каротин. Той се смята за мощен антиоксидант, който се трансформира във витамин А в тялото. Ако искате да го усвоите, подправете морковите с малко олио и ги запечете във фурната.

Според едно проучване, съдържанието на бета-каротинът в тялото се увеличава, ако морковите са приготвени на пара или във фурната. А те подобряват кожата, здравината на очите, костите и зъбите.

Спанак

Зеленолистният зеленчук е пълен с витамини и минерали. Една купа задушен спанак съдържа много по-голямо количество полезни вещества в сравнение с купа, пълна с пресен. В него има оксалова киселина, която подобрява усвояването на минералите като калций и желязо.

Когато спанакът се приготвя на пара, количеството на въпросната киселина намалява с от 5 до 53%, докато при варене – от 30 до 87%.

Аспержи

Най-добре е те да се задушават, бланшират или пекат на фурна, за да може организмът да си набави повече витамини и антиоксиданти. По данни на скорошно проучване, приготвянето на аспержите по този начин увеличава активността на веществата като бета-каротин, зеаксантин, лутеин, ритин и феноли в организма. Същото важи и за витамините A, B, C, E и K.

Червени чушки

Те са богати на каротеноиди. Подобно на морковите, по-добре е чушките да бъдат печени на фурна или скара. Според експерти, по този начин в тях се задържат повече антиоксиданти.

Броколи

Зеленчукът е богат на калий, цинк, както и витамините А, С и Д, чиито нива намаляват при термична обработка. В него се съдържа ензимът мирозиназа, който спомага за прочистването на черния дроб от канцерогенни вещества. Препоръчително е той да се яде както в сурово състояние, така и приготвен на пара. Във втория случай се образува съединението индол, което се бори с предраковите клетки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари