IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стомашни неволи по време на почивка – как да се справите?

7 август 2018 05 00

Купете си активен въглен

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

През летния сезон е характерно зачестяване на стомашно-чревните разстройства за сметка на респираторните инфекции, които намаляват значително през този период. Гастроентеритите могат да бъдат следствие на инфектиране с различни вируси, паразити, бактерии, както и някои токсини на микроорганизмите.

Високите температури способстват размножаването на бактериите, особено в заразени храни, които не се съхраняват при подходящи условия. Някои от бактериите произвеждат токсини, които попадайки в организма в рамките на часове могат да доведат до проявата на симптоми.

Невинаги достъпът до лекарска помощ или до близка аптека са възможни и то в рамките на кратък период от време. В такива случаи няколко медикамента от първа необходимост към аптечката преди тръгване на път могат да бъдат изключително полезни.

Активният или медицински въглен е един от тези медикаменти, за които не се налага рецепта и е достъпен в аптечната мрежа. Преди десетилетия той е бил смятан за универсален антидот, като днес се прилага често при хранителни отравяния. Неговата роля е да се свързва с различни токсини и химикали като по този начин не позволява тяхното усвояване от организма. Колкото по-бързо бъде приет, толкова и действието му е по-силно.

Активният въглен се предлага под формата на таблетки и прах. Възможно е да намали действието на някои лекарства при приема му заедно с тях, затова ако приемате други медикаменти е необходимо да има интервал от поне 3-4 часа. Като нежелани реакции е възможно при някои лица да се получи запек, който отминава в рамките на 3-4 дни. При първи симптоми на гадене, позиви за повръщане се приемат 1-2 таблетки. Препоръчва се употребата му при съмнение за хранително отравяне, някои инфекциозни патогени (причинителят на шигелозата, салмонелозата), злоупотреба с алкохол, предполагаемо отравяне с химикали и други.

Приемът на пробиотици може да започне няколко дни преди заминаването на почивка, особено при предразположените към чести стомашно-чревни разстройства. Приемът продължава по време на пребиваването и след завръщането от пътуване (като опашка на профилактиката). Препоръките са за 1 до 2 таблетки дневно. При развил се вече гастроентероколит – 2-3 таблетки дневно. Препоръчително е пробиотикът да се комбинира с пребиотик – т. нар. синбиотици.

Още средства за справяне със стомашните неволи ще намерите в Puls.bg

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари