Може ли да отслабнем без да спортуваме? Разбира се, достатъчната двигателна активност трябва да се превърне в част от личния стандарт за качество на живот, но понякога действително време, пък и желание, за активен спорт няма. Какво да правим, ако искаме да се поберем отново в любимите ни дънки?

1. Създайте си навици да поддържате организма си добре хидратиран. Това е от първостепенно значение за доброто общо здравословно състояние. При добре хидратирания организъм метаболитните процеси текат по-плавно и безпрепятствено.

Създайте си рефлекс, когато усетите глад – посегнете към чаша с вода. Често организмът изпраща погрешни сигнали при жажда, които ние възприемаме като глад. Така със сигурност няма да погълнете излишни калории, ще възстановите водния баланс и ще избегнете поглъщане на сол или захар.

Ако изградите навик, да държите постоянно шише с вода при себе си, ще спестите излишното поглъщане на дехидратиращи напитки каквито са кафето, колата, черният чай, както и сладките сокове, безалкохолни и други напитки.

Още по темата


2. Друг начин да избегнете наддаване е да консумирате по-често богати на вода храни. Идеален пример за това са динята, пъпешът, краставицата, доматите, салатите и др. Те са богати и на целулоза, което прави разграждането им по-продължителен процес – стомахът все пак за по-дълго е пълен.

Експерти диетолози препоръчват към закуската да се добавят боровинки. Те също са от плодете богати на водно съдържание, които същевременно са пълни с полезни нутриенти. Тези храни поддържат и стомаха редовен. 

3. Контролирайте количеството мазнини, с които приготвяте ястията си и консумирате. Това, че зехтинът е здравословната мазнина, не значи да поливате салатите си с него. Той все пак е калорична мазнина, която следва да се ползва по вкус и с мярка.

4. Внимавайте за размера на порциите си. Незабелязано се наддава, когато често препълваме чинията си или си сипваме втора порция. За да избегнете подобни прояви на „вълчи глад“ се опитвайте да консумирате храна на определени интервали от 3-4 часа. Така няма да прегладнявате и ще се засичате с далеч по-малко храна.

Още съвети за отслабване четете в Puls.bg