IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина да спортувате, ако сте по-заети

26 август 2018 10 45

Не се оправдавайте, че нямате време

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Прекарването на един час във фитнеса всеки ден е непосилна задача за много хора, които имат по-натоварен график. Някои са с такова работно време, че често не могат да отидат навреме за тренировка. То не им позволява да спортуват на обяд или вечер. Това обаче не бива да обезкуражава да се движат. 

По-голямата натовареност през деня не е оправдание. Ако искате да поддържате своята форма, може да се упражнявате сами във времето, което ви остава свободно. Трябва само да сте по-добре организирани и да си носите екипа и маратонките навсякъде с вас, за да са ви под ръка. 

Статистиката показва, че 75% от хората в САЩ не намират време за спортуване през деня. Според Американския департамент по обществено здраве, не е нужно да се записвате на йога, танци, бокс или други тренировки, за да се чувствате и изглеждате добре. Нужни са ви около 150 минути за активности на седмица (от които около 2-3 часа за стягане на мускулите), за да поддържате килограмите си в норма. За целта, дори и да сте по-заети и уморени, трябва да оползотворявате малкото свободно време с лесни, но ефективни упражнения. 

Ето няколко съвета от Кели Морган, фитнес инструктор и консултант по здравословно хранене, за това какво може да правите, ако нямате достатъчно време за тренировки с , а искате да спортувате.

Пробвайте табата

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/6usx8xKdxTc" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Табатата е високоинтензивна тренировка, която е кратка – само 4 минути, но много ефективна. Изпълняват се осем серии с продължителност от 20 минути. След което се почива за 10 минути. Резултатите са по-добри, ако се направят повече повторения от една серия.  Предимството на упражненията е, че не изискват специална екипировка и може да се изпълняват и вкъщи, стига да имате по-голямо свободно пространство. 

Изкачвайте и слизайте по стълби

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/rZnG7mIfc6I" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Може да нямате достатъчно време за посещение на фитнеса, но направете така, че ходейки из офиса или прибирайки се към вкъщи, да горите калории. Това е възможно, ако забравите за асансьора. „Качвайте се по стълбите и слизайте по тях, не ползвайте ескалатори“, казва Морган. Тя съветва своите клиенти да слизат и се качват по стълбите за около 15 минути след работа, за да компенсират, ако не могат да отидат на тренировка. Също така скачането нагоре и надолу по стълбите е идеално за стягане на мускулите на краката и дупето. 

Клякания 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UXJrBgI2RxA" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Може да ги правите в обедната почивка или вкъщи, след дългия работен ден. Според инструктора по фитнес, кляканията и ставанията може да се правят докато си миете зъбите, гледате телевизия, слушате музика или сте станали за кратка почивка от компютъра. Дори и да ви се струва съвсем просто упражнение, то натоварва голяма част от  мускулните групи. 

Бърпи

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/JZQA08SlJnM" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Някои хора мразят тези упражнения със собственото тегло, защото след това имат голяма мускулна треска, но те са доста ефективни. Те може да се изпълняват по няколко различни начина – с медицинска топка, с тежести, с пляскане на ръце вместо лицева опора, с набиране и други. По думите на Кели Морган, 30 на ден са напълно достатъчни. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари