IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да подобрите метаболизма си

1 октомври 2018 10 20

Яжте повече протеини

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Метаболизмът или обмяната на веществата в организма, представлява поредица от биохимични реакции, протичащи в клетките. Той зависи от редица фактори като възрастта, големината на тялото, физическата активност, генетична предразположеност и други. Доказано е, че с нарастване на годините той се забавя.

Има някои хора, които са с много по-бърз метаболизъм в сравнение с останалите. Те могат по-лесно да изгорят излишните калории в тялото.

За да подобрите обмяната на веществата в организма, трябва да се храните по-здравословно и да се движите повече, съветват медици. Ето 5 начина, с които да го направите:

1. Движете се

Според изданието „Healthline“, по-голямата физическа активност засилва метаболитните процеси в организма. Ако водите заседнал начин на живот, не се чудете защо имате проблем с обмяната на веществата. Работата на компютър, например, изисква правенето на кратки разходки за раздвижване на всеки час.

Ако не се движите достатъчно, ходете по-често пеша преди или след работа, както и избягвайте използването на асансьора.

2. Направете мускули

Когато спортувате, трупате мускули и подобрявате метаболитната система. Те ще позволят на тялото да гори калории дори по време на покой.

3. Яжте протеини

Организмът се нуждае от определено количество протеини, за да може да изгради здрава мускулна маса. Това е предпоставка за по-добра обмяна на веществата.

За да си набавите достатъчно протеини, яжте достатъчно мляко, яйца, сирене, постни меса, ядки и морски дарове.

4. Пийте вода

Нещо съвсем просто. Пиенето на студена вода подобрява хидратацията на тялото и работата на метаболитната система.

5. Не се подлагайте на драстични диети

Някои хора си мислят, че като ограничат определени храни от менюто си, ще постигнат по-добри резултати в процеса на отслабване. Но ефектът може да е временен. Причината е, че когато тялото няма онова, от което се нуждае, започва да изгаря от наличната мускулна маса, за да има повече енергия.

Препоръчително е да се храните балансирано и да не лишавате тялото си от важни вещества. По-добре е да ядете по-често през деня, но по-малки порции, за да имате по-добър метаболизъм.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари