IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Упражненията пред ТВ екрана не са загуба на време

3 октомври 2018 12 50

Музиката също действа положително

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Всеки знае, че използването на новите технологии води до затлъстяване и заседнал начин на живот. Докато през 90-те някои майки се чудеха как да приберат децата си от улицата, днес се случва обратното – не могат да ги изкарат навън, защото хлапетата им са вперили поглед в джиесема или телевизора.

Прекомерното ползване на новите технологии ни се отразява зле – трупаме килограми, не можем да спим добре, разваляме си зрението. Учени обаче са на мнение, че електронните устройства имат и своите положителни страни.

Колкото и странно да звучи, упражненията пред тв екрана или по време на слушане на любимата музика, не са само загуба на време, а дори имат много по-голям ефект в сравнение с обикновените. Учените от университета в Отава доказват това след като проследяват какво консумират и колко се движат тийнейджъри, които спортуват в домашни условия – непосредствено пред телевизора или докато са със слушалки.

Общо 24 участници под 15-годишна възраст са помолени да бягат на пътеката вкъщи, да карат колело или да правят някакви упражнения, гледайки телевизионно предаване по свой избор. Можело да си пуснат и музика. Това трябвало да стане късно вечер. Учените записвали стриктно как се хранят и каква активност имат през останалата част от деня.

Резултатите от подобни проучвания показват, че при гледане на телевизия се засилва консумацията на калорични храни, освен това тялото е в покой. Тийнейджърите обаче са посочили, че именно хубавата музика или предаването по телевизията им дава стимул да тренират и им е значително по-приятно. По този начин хем гледат любимото предаване, хем не се тъпчат с вредни храни.

Въпреки че проучването не включва тийнейджъри или възрастни с наднормено тегло, неговият автор – Жан-Филип Чапът смята, че тяхното поведение ще бъде същото.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари