IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 ползи за здравето ви от мързела

4 октомври 2018 12 40

Оказва се, че ленивостта не е чак толкова лоша!

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Повечето хора смятат, че да си мързелив е фатален недостатък, особено в забързания и конкурентен съвременен свят. Оказва се обаче, че има научно подкрепени доказателства, които показват че мързелът не е вреден, а напротив. Всъщност, според експертите, ленивостта дори може да е полезна за здравето.

Ето и списък с 6 ползи за здравето, които можете да извлечете от своя мързел:

1. Мързеливите хора не са застрашени от стрес

По-мудните и мързеливи хора, които винаги намират време за почивка, всъщност са по-малко застрашени от това да страдат от стрес и/или психическа преумора. Каквато и да е професията на този тип хора, те никога не гледат на себе си като на машини и винаги намират начин да се откъснат от работата си за известно време. Те вътрешно знаят, че имат нужда от релакс, за да не стигат до ръба на изтощението, което е един плюс за здравето им.

2. Мързеливите хора имат по-ниско кръвно налягане

Според вестник Guardian, 45-минутната почивка (до час) привечер на дивана пред телевизора, помага за намаляване на кръвното налягане след стресиращия ден. Изследването е на учени от университета Allegheny College в Пенсилвания. Антистрес ползите за здравето са извлечени само от дневната почивка или дрямка, с която нощния сън няма нищо общо. Тоест, не се притеснявайте, ако имате навик да си подремвате след натоварения работен ден.

3. Ленивите хора притежават по-добра емоционална интелигентност

Съгласно проучването на списание Esquire, проведено от Университета в Оклахома, мързеливите хора са по-способни да усещат емоциите на другите, в сравнение с по-активните индивиди. Изследователите са стигнали до заключението, че ленивите личности внимават повече по време на разговор и могат по-добре да усетят какво се случва в главата на друг човек.

4. Тези хора се радват на по-хубава кожа

Стресът многократно е доказвал, че предизвиква възпаления и кожни заболявания, включително псориазис, акне, екзема и розацея. Така че мързеливите хора са щастливци, тъй като се радват на по-сияеща кожа.

5. Ленивите хора имат по-голям творчески потенциал

В съответствие с проучване, проведено от професор Манфред Кетс де Врийс, мързелът може да развие вашият творчески потенциал. Психологически изследвания показват, че не е необходимо да правите нищо, а просто да бездействате – именно в такъв момент ще ви хрумнат най-добрите идеи за иновации, прозрения за изобретения, за музика и т. н. Това не е точно полза за здравето ви, но е нещо, което може да ви направи по-успешни и щастливи.

6. Повече сън = по-добро здраве

Качественият сън има много ползи за здравето, които включват по-добра памет, по-малко възпаления, по-добра концентрация, по-малко стрес. Недостатъчният сън може да доведе до проблеми със здравето, включително диабет, слаба имунна система, сърдечни заболявания, както и депресия и безпокойство. Ако заплахите от повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, лошо психическо здраве или несъвършена кожа не са ви достатъчни за да ви накарат да си почивате повече, това е индикация, че не обръщате внимание на здравословното си състояние достатъчно и че трябва да пренаредите приоритетите си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари