Сигурно много от вас са подминавали щанда с помелото в магазина, преди да разберат, че цитрусовият плод е изключително вкусен и полезен. По-нестандартният вид кара много хора да смятат, че той е генномодифициран продукт, който е по-добре да бъде избягван. Но това въобще не е така.

Помелото е пълно с витамин С, диетични фибри, калий, витамин В6 и магнезий.

Кои са ползите от консумацията на цитруса?

Подобно на повечето плодове, помелото съдържа голямо количество фибри. В него има близо 25% от препоръчителния им дневен прием за организма. Те подобряват храносмилателната система. Това се дължи на влакната, които обгръщат изпражненията и подобряват движението им през храносмилателния тракт.

През този сезон имунната система е атакувана от различни вируси. Яденето на помело може да повиши защитните сили на организма. Сладкият грейпфрут съдържа високи нива на витамин С, който подобрява работата на имунната система. Той се смята за антиоксидант, увеличаващ активността на белите кръвни телца и атакуващ свободните радикали, които могат да причинят увреждания на клетките. Витаминът подобрява състоянието при грип и настинка.

Друго полезно свойство на помелото е, че веществата в него защитават уринарния тракт от инфекции, които зачестяват със застудяване на времето. Освен това регулира кръвното налягане. В плода има около 37% от препоръчителната дневна доза калий. Минералът повишава кръвообращението, намалява напрежението в кръвоносните съдове и повишава притока на кислород към органите. Калият намалява риска от атеросклероза и сърдечносъдови проблеми.

Още по темата

Приемът на помело спомага и за поддържане баланса на флуидите в тялото. Калият елиминира мускулните крампи и намалява риска от възникването на травми.

В този цитрус има специален ензим, който участва в процеса на изгаряне на мазнини в организма. Затова се препоръчва на хора, които искат да отслабнат и влязат в старите си дрехи.

Високото количество на витамин В1, цинк, калий и други полезни вещества, заздравяват косъма и насърчават растежа. Косата става по-гъста и бляскава.