Предпочитате ли да стоите вкъщи сами, вместо да отидете на парти? Обичате ли да стоите с котката пред телевизора и да не излизате навън през уикенда? Дори и това да не се харесва на околните, които ви смятат за некомуникативна личност, всичко си има обяснение.

Противно на общоприетото схващане, по-голямата част от хората, които стоят по-често сами, отколкото в компания, са по-скоро високоинтелигентни, отколкото антисоциални. Те не понасят фалшивите хора и клюкарските разговори зад гърба на другите. И тази теза има научни доказателства.

Проучване на Националния център за биотехнологична информация на САЩ сочи, че по-интелигентните сред нас предпочитат да си стоят вкъщи и да имат „шепа“ приятели не защото не обичат да общуват, а защото интелектът им е на доста по-високо ниво. Според данните, тяхното удовлетворение от живота се повишава, когато те живеят по този начин.

Изследването е ръководено от водещи психолози, които оспорват съвременния възглед, че социалният контакт води до щастие. Заключенията на Сатоши Каназава от Лондонското училище по икономика и Норман Ли от Сингапур се основават на така наречената „теория на саваната“.

Двамата ползват данни от голямо проучване сред хора на възраст между 18 и 28 години. Един от разглежданите фактори, оказващи влияние върху живота на хората, са гъстотата на населението и честотата на общуване на участниците с приятели. Оказва се, че хората, живеещи в най-гъсто населените райони, са най-малко удовлетворени от своя живот.

Каква е причината? Според психолозите, това се дължи на факта, че около тях има голямо обкръжение от хора, които до някаква степен може да ги натоварват. Те се опитват да имат ежедневието на своите съседи, близки или врагове, стремят се да имат техните бюджет и финанси. Това обаче не важи за високоинтелигентните хора, които имат друго виждане за нещата.